Nyheter

MidgardGruppen

Nå pusser vi støvet av byens kanskje flotteste kontorperle
Publisert 20.12.2023 kl 14:33
...

Strandgaten 59 er en perle av et bygg, men det har «støvet litt ned» over årene. Nå tar Midgard grep og gir bygget den kjærligheten det fortjener.


– Dette er et bygg vi er stolte av å eie. Det er virkelig en perle og uten tvil et av de vakreste byggene i Bergen, sier eiendomssjef hos Midgard, Anders Garmel.
Nå skal eiendommen sentralt i Strandgaten gjennomgå en innvendig og utvendig rehabilitering som tar bygget tilbake til storhetstiden, men som samtidig gir det noen moderne oppgradering.
– Når vi er ferdige, vil bygget igjen få den oppmerksomheten i bybildet som det fortjener, sier Garmel.

En gave til bygget og byen
...
Med seg på laget har de fått Mad Arkitekter som nå har begynt å utarbeide en plan for prakteiendommen i Strandgaten.
– Å få lov til å være med å ta dette bygget tilbake til gammel storhet, er en fantastisk oppgave. Bygget har en historie og noen kvaliteter som har blitt borte over årene, men som virkelig fortjener å skinne, sier arkitekt og fagleder i Bergen, Celia Glanfield.
Hun legger ikke skjul på både hennes egen og resten av arkitektkontorets begeistring over prosjektet.
– Før bygget ble reist i 1885, var både arkitekt og byggherre på rundtur i Europa for å hente inspirasjon. Når bygget var ferdig, ble det sammenlignet med noen av de vakreste varehusene i Paris. Her var det teselong i heltre og den første elektriske heisen i Bergen, hvor det også var en egen «elevatorgutt» som styrte heisen. Denne stolte historien er glemt av de fleste, men mye av den kan fortsatt hentes frem. Det er det vi nå skal gjøre, sier Glanfield.
Noen av grepene som skal gjøre er å åpne opp fasaden, tilbakeføre en innvendig trapp og etablere en innvendig gårdsrom for byggets brukere.
– På gateplan, både i gågaten og C. Sundts gate, skal vi åpne opp bygget og etablere nye byrom for byens innbyggere. Grepene som Midgard nå tar vil være en gave både til bygget og byens innbyggere, sier Glanfield.

Tok Paris til Bergen
Det var Sundt-familien som bygget Strandgaten 59 og det som da var det første varehuset i Bergen. Byantikvar i Bergen, Johanne E. Gillow, er enig med både Glanfield og Garmel.
– Strandgaten 59 er et storslått, vakkert bygg. Det er ett av svært få gjenlevende bygg som representerer den kontinentale arkitekturen som preget veldig mye av det som ble bygget i europeiske byer på slutten av 1800-tallet. I Bergen gikk dessverre veldig mange av disse byggene tapt under bybrannen i 1916, sier Gillow.
Det var i dette bygget at historien til dagens Sundt-bygg på Torgallmenningen startet. Bygget ble reist i 1885, men etter 26 år ønsket Sundt-familien å utvide bygget. De tok da med seg arkitekten, Egil Reimers, til utlandet for å hente inspirasjon.
Høsten 1914 var bygget i Strandgaten 59 til 69 ferdig utbygget, og det var da et moderne varehus og et av de første kjøpesentrene i landet. Bygget ble sammenlignet med de store varehusene i Paris, og det er dette bygget som fremdeles står i Strandgaten 59-69.
– Det ble bygget etter datidens kontinentale idealer og er et viktig bygg for Bergen, sier Gillow.

Basert på ombruk
Sommeren 2022 kjøpte Midgard bygget, og selskapet går nå i gang med rehabiliteringen av det 9500 kvadratmeter store bygget. Eiendommen går over et helt kvartal, med en bakgård i midten. Denne er delvis overbygget og skaper dermed et flott atrium i midten. Glanfield forteller at dette nå skal utvides, noe som danner et romslig, åpent fellesareal, midt i bygget.
– Dette blir det naturlige hjertet i bygget. Vi etablerer også en ny inngang som leder folk rett opp i dette hjertet, samtidig som det kommer en ny lobby på gateplan mot C. Sundts gate, sier Glanfield.
Hun forteller at den fantastiske fasaden som i dag mest sannsynlig ligger skjult bak fasadeplater, og den opprinnelige arkitekturen bevares, men at de vil ta noen grep som gir den en moderne touch.
– Alt gjøres med stor respekt for historien. Også innvendig vil bygget gjennomgå en betydelig oppgradering. Alt skal gjøres bærekraftig og basert på ombruk. Vi har mye erfaring på dette området og har knekt koden. Det betyr at oppgraderingen også blir økonomisk bærekraftig, sier Glanfield.

Spennede konsepter
En del av renoveringsarbeidet innebærer at byggets nåværende parkeringskjeller åpnes opp og transformeres til et spennende areal for byens innbyggere.
– Husk at dette var et av landets første varehus. Til daglig sydet det av liv i bygget. Nå ønsker vi at folk igjen skal få oppleve bygget. Derfor ønsker vi å tilrettelegge byggets underetasje for utadrettet virksomhet. Nøyaktig hva som kommer er for tidlig å si, men det blir noe som ikke finnes i Bergen fra før, sier Garmel.
Han forteller at dette også gir mulighet for å bidra til den revitaliseringen som har skjedd i C. Sundts gate de siste årene. Mens byggets adresse er Strandgaten, så er den andre siden av bygget nemlig i C. Sundts gate.
– Dette er et område som de siste årene har fått et betydelig løft. Vi ønsker å åpne opp arealene på gateplan i C. Sundts gate, noe som aktiverer gaten og bidrar til å gi også denne gaten et ytterligere løft, sier Garmel.

En unik mulighet
Garmel forteller at de er i dialog med flere spennende leietakere om arealene i bygget, men understreker at det fortsatt er gode muligheter for de som måtte være interessert.
– Det er ingen tvil om at man her har muligheter til å sikre seg kontorlokaler i et av Bergens desidert flotteste bygg, sier Garmel, som også trekker frem at bygget har etasjeplan på inntil hele 1800 kvadratmeter, noe som er ganske unikt for et bygg midt i sentrum.
Bygget har også en svært god beliggenhet. Inngangen til Klostergarasjen er knappe hundre meter unna og til nærmeste bybanestopp er det bare 500 meter å gå.
– I tillegg har Gågaten, som denne delen av gaten kalles, de siste par årene fått et betydelig løft. Her er det i dag flere lunsjkafeer og restauranter, samt mange spennende butikker. Oppgraderingen av Strandgaten 59 vil forsterke utviklingen av området, sier Garmel.
Han forteller at de vil være i gang med oppgraderingene i løpet av 2024 og at lokalene dermed vil være ledige for innflytting fra 2025.
– Strandgaten 59 er kanskje byens mest unike kontorbygg, sier Garmel.

Kjappe fakta om Strandgaten 59
Bygget fra 1885 skal rehabiliteres til et moderne kontorbygg i klassisk innpakning. Byggets klassiske kvaliteter skal løftes frem i lyset. Samlet areal er på 9500 kvadratmeter, med etasjeplan på 1800 kvadratmeter. Bygget har en sentral beliggenhet, i en av byens koseligste gater, med umiddelbar nærhet til parkering og kort vei til offentlige kollektivknutepunkter.
...

Er dere på jakt etter næringslokaler eller bolig?

Midgardgruppen besitter et betydelig antall kvadratmeter næringseiendom og har et stort antall boligenheter under utvikling.

Lokaler
til leie

Bolig
til leie