Nyheter

MidgardGruppen

Har flyttet inn i et av landets grønneste verkstedbygg
Publisert 11.04.2023 kl 14:30
...

Solceller på taket og fjernvarme til både oppvarming av bygg og lakkboks. Tides nye verksted på Lønningen er kanskje landets grønneste verkstedbygg.


– Ja, det er jeg ganske overbevist om. Vi har ikke hørt om noen verksteder som kan vise til lignende løsninger som det vi har her hos oss, sier daglig leder av Tide verksted, Tom Waardal.

Landets største lakkboks
I februar 2021 flyttet Tide, landets nest største busselskap, inn i et splitter nytt verkstedbygg i Fleslandsvegen 70A. Lokalet som er på 3000 kvadratmeter, er skreddersydd selskapets behov og håndterer både karosseriskader og annet vedlikehold av større kjøretøy.
– Vi har fått et hypermoderne verksted, som er akkurat slik vi ville ha det. Vi har mangedoblet kapasiteten sammenlignet med det vi hadde tidligere, sier Waardal. Han forteller at de nå kan ha 19 busser eller andre større kjøretøy inne i verkstedhallen samtidig, mot fem til seks tidligere.
– Lakkboksen (hallen hvor kjøretøyene lakkeres, red.anm.), er landets største og er hele 29 meter lang. Den kan med andre ord håndtere svært lange kjøretøy og ofte flere om gangen, sier Waardal, som forteller at verkstedet også er utrustet med alt tenkelig moderne utstyr.
– Dette er et tipp moderne verksted som gjør jobben til våre medarbeidere enklere og arbeidet vi utfører enda bedre, sier verkstedslederen.

Byttet ut diesel med fjernvarme
Det som bidrar til å gjøre verkstedet ekstra spesielt, er valget av bærekraftige energiløsninger. På taket er det solceller som dekker store deler av byggets energibehov, mens fjernvarme tar seg av oppvarmingen. Det som virkelig gjør verkstedet unikt, er at fjernvarmen også benyttes til oppvarming av den store lakkboksen.
– Normalt varmes lakkboksene opp med diesel eller gass, men for en aktør som Tide, hvor bærekraft er viktig, var det uaktuelt. Vi gikk derfor i dialog med BIR for å se om det var mulig å bruke fjernvarmen også til oppvarming av lakkboksen. De var litt usikre på om det lot seg gjøre, men de sa seg villige til å se på det, sier Waardal.

Mye mer effektivt
Godt samarbeid mellom Tide, BIR og Midgard Gruppen (Ragde Eiendom 40 prosent) som eier bygget, gjorde at de kom frem til en helt ny løsning for oppvarming av slike haller.
– Vi har fått en løsning som overgår alt som finnes i markedet. Hallen varmes opp til over 62 grader på bare syv minutter og lakken er tørket på bare én time, sier Waardal. Normalt tar oppvarmingen av slike haller flere timer, samtidig som tørketiden er betydelig lengre.
– Løsningen er ikke bare svært bærekraftig, den gjør også at vi har effektivisert hele lakkeringsprosessen, noe som gir oss kapasitet til å lakkere langt flere kjøretøy, sier Waardal.

Ledig kapasitet
Det nye anlegget til Tide gir selskapet en betydelig overkapasitet. De har derfor gått i markedet og tilbudt sine tjenester til eksterne kunder. Dette har de lykkes godt med og per nå er lakk- og verkstedsaktivitetene fordelt 50/50 mellom egne og eksterne kunder.
– Når alt av rutiner og arbeidsprosesser er godt innkjørt kan vi trolig doble produksjonen sammenlignet med i dag. For aktører som trenger en seriøs samarbeidspartner på store karosseri- og lakkjobber er vi derfor et veldig godt alternativ. Vi har kapasitet, kompetanse og kanskje landets beste karosseriverksted, sier Waardal.

Fleslandveien 70
Tides verksted er en del av Midgard Gruppens nye næringspark i Fleslandveien 70. Her utvikler Midgard sammen med Ragde Eiendom, som eier 40 prosent av parken, en moderne næringspark bestående av fem bygg på til sammen 17.000 kvadratmeter. Fire av byggene er i praksis ferdige og det meste av areal er allerede tatt i bruk, mens det femte og siste bygget er nå under utvikling. Blant leietakerne i parken er Bergen Carbon Solutions, ekspedisjonsselskapet Ramberg og leverandør av brukte deler og anleggsmaskiner, Entrack. I tillegg er Autoringen, som blant annet eies av Møllergruppen, Bertel O. Steen, Bilia og Bauda (Toyota) på vei inn i parken.
– Parken har slått veldig godt an og vi har i dag bare noen få arealer ledig. Er man på jakt etter moderne kombinasjonslokaler i Bergen sør er Fleslandveien et godt alternativ. Her er man tett på Bergen Lufthavn Flesland og nye E39 sørger for svært effektiv logistikk, sier eiendomssjef hos Midgard Gruppen, Anders Garmel.
...

Er dere på jakt etter næringslokaler eller bolig?

Midgardgruppen besitter et betydelig antall kvadratmeter næringseiendom og har et stort antall boligenheter under utvikling.

Lokaler
til leie

Bolig
til leie